Esko Hautanen: Remember the Flame 8a+ FA

Esko Hautanen pulttasi joskus taannoin Halsvuoren Leipäkarkeaan suoran version, joka oli pitkään lähinnä humoristinen projekti. Alkuperäinen pohdinta piti sisällään ajatusta jopa 8b:n vaikeudesta. Viime kesänä kruksiin löytyi nuorukaisten toimesta kuitenkin toimivan oloinen sekvenssi ja Esko pohti, että ikävuodet eivät tästä enää vähene, joten jos kovaa sporttia meinaa kiivetä on nyt korkea aika. Kevään treenit ja omistautuminen mahdollistivat projektin kellistämisen. Nimi kertonee meille ikämiehille kaiken tarvittavan. Remember the Flame, 8a+.


Taiteilija Hautanen Mestariteoksellaan @Jussi Salojärvi


Moi ja isot onnittelut sinulle kuomaseni. Mikä on viikonlopun suorituksesta päällimmäisenä mielessä?
Helpotus. Toki on äärimmäisen siistiä, että sai reitin kiivettyä, mutta kesäkelien läheneminen ja jurioriosaston paine laittoi aikamoisen taakan niskaan.

Oletko aiemmin työstänyt jotain reittiä noin tosissaan?
En varmaankaan tuolla mittakaavalla. Viime vuonna jo asetin itselleni haasteen Forten osalta ja kävinkin sitä työstämässä ihan suht tosissaan, ei mennyt. Tänä vuonna ajattelin ottaa vielä hiukan enemmän tosissaan ja onneksi se tuotti tulosta.

Toisaalta en ole ehkä ihan niin hyvässä kunnossa kuin joitain vuosia sitten, joten tämän reitin osalta sai tehdä työtä ihan koko rahan edestä. 

Minkäs verran reitin nouseminen otti kaiken kaikkiaan paneutumista?
Pulttasin reitin muistaakseni vuonna 2010, mutta en silloin vielä alkanut sitä ihan tosissaan työstämään. Sehän on suora versio Saatsin Juhan klassikosta ”Leipäkarkea, 7c+”. Yhteistä kiipeilyä on se sama helpohko alku, josta kyseisenkin reitin kruksi alkaa. Tuossa välissä tuli kiivettyä kaikenlaista muuta, kuten pidempiä reittejä Norjassa ja Jenkeissä. Sporttikiipeily alkoi kiinnostamaan enemmän taas viime vuonna ja ajattelin, että nyt olisi varmaan aika kokeilla omien rahkeiden rajoja, kun neljänkympin rajapyykki lähenee.

Vesterisen Anton löysi kaverinsa (Simo Kontio, Etelä-Suomen lahja Suomen sporttikiipeilylle) kanssa kruksiin toimivalta tuntuvan betan viime kesänä. Kävin kyseistä betaa silloin testaamassa ja sainkin kruksimuuvin tikattua heti ekalla kertaa. Päätinkin, että tänä vuonna voisi laittaa kaikki munat yhteen koriin ja koittaa saada reitin kiivettyä.

Perhekuvioiden ja rakennusprojektien yms. vuoksi oma treenaaminen on nykyään enemmän sellaista täsmäiskujen tekemistä (toimituksen huomio, autotalliboard lienee auttanut tuohon ongelmaan). Toisaalta iän myötä on ehkä oppinut treenaamaan järkevämmin silloin kun se vain on mahdollista. Keväällä käytiin Siuranan retkellä ja sen jälkeen olenkin paneutunut vain projektille. Kaiken kaikkiaan sessioita itse reitillä tuli 15. Varsinaisia liidiyrkkiä ei tullut mitään hirveää määrää, ehkä noin 10kpl. Tämä johtui siitä, että jouduin ekaa kertaa elämässäni etsimään käytännössä jokaiseen muuviin niin taloudellisen tavan, kuin mahdollista. Kaikki mikro- tai jopa nanobeta tuli kyllä liikkeisiin etsittyä.
Remember the Flame, 8a+. Halsvuori @Jussi Salojärvi
Remember the Flame, betaspray (älä lue, jos aiot ottaa saittiyrkän)
Kuten tuli jo mainittua, reitin neljän pultin alkuosa on sama kuin Leipäkarkeassa. Varmaan noin 6b:n kruisalua, joka kannattaa yrittää kiivetä mahdollisimman taloudellisesti. Kruksia ennen on kohtuullisen hyvä saiderikahva, jossa voi ravistella. Pitkien poikien kruksisekvenssi menee seuraavasti:
Kahvasta lähdettäessä oikealle jalalle on selkeä jalkaote. Vasen käsi siirtyy Leipäkarkean gastoniin ja oikea käsi kohtuulliseen saideriin. Vasen jalka flägää/ tasapainottaa ja vasemmallä kädellä kurotellaan leveähköön ja hiukan slouppaavaan pinchiin. Tästä vasen jalka nostetaan korkealle Leipäkarkean paasiin ja oikea sen viereen. Vasemman jalan nostoa varten kannattaa nivuset lämmitellä kunnolla.  Jalkojen noston jälkeen oikealla kädellä voi ottaa seuraavan saiderin. Vasemman jalan saa siirrettyä ristiin ok jalitsulle ja vasemman kädet voi siirtää ylempiin saidereihin.
Tästä lähtee reitin vaikeimmat muuvit. Oikea jalka nostetaan korkealle pienelle jalitsulle,  vasen käsi nostetaan ohueen halkeamasaideriin ja vasen jalka pystypinnalle. Oikealla kädellä tehdään pitkä veto sloupperiin ja pyritään pitämään jalka jalkaotteella. Sloupperin takalaidassa on incut-lista, joka on otteen optimaalisin kohta. Jos jalka pysyy ja luoja suo, voi vasemman jalan laittaa pienelle jalitsulle ja oikean ohueen vaakahalkeamaan (siinä on vain yksi hyvä kohta). Vasen käsi mätsätään ramppiin ja oikea jalka nostetaan rampille. Oikealla kädellä lukotetaan kantissa olevaan krimppiin, nostetaan vasen käsi otteelle ja svingataan jalka sloupperille. Klippi ja tuuletus.

Vaikeus?
Kyllä se varmaankin 8a on.

8a? Kiipesit keväällä Siuranan reissulla muun muassa Pren Nota 8a:n muutamalla yrityksellä. Meneeköhän hiukan alakanttiin?

No ne on aika erilaisia reittejä, mutta voi se ehkä kuitenkin olla 8a/+. 8a Kuullostaa paremmalle kuin 8a+ J (toimituksen huomio 23.5.2017. 27cragsiin Esko antoi reitille 8a+ vaikeusasteen joka sille varmaankin myös kuuluu…)


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :