Kuinka ensinousta 8B+: Osmo Aspi ja "King of Sting"

Osmo "Ozzy" Aspi kiipesi viime kesänä lämpimillä lähmeröillä Keskisestä Suomesta melko lailla kaikki boulderit joita kävi kokeilemassa ja takaraivoon jäi hiukan takomaan mitä herra saisi aikaan, jos keskittyisi oikeasti treenaamaan systemaattisesti. Viime talvena Osmo sen tekin ja tuloksena oli lauantaina 20.5.2017 kiivetty King of Sting, 8B+. Oman laskuoppini mukaan kyseessä taitaa olla valtakunnan kuudes reitti suunnilleen tuota vaikeutta. Aiemmat muistini mukaan ovat Nallen trio (Livin' the Dream, Globalisti ja Circus Elephant Syndrome), Lehtolan Janin Voimasanat Rollossa ja Haapakosken Samin Armoton Mylliksellä. Joka tapauksessa sellainen linja, jota lahjakas työssäkäyvä lähes keski-ikäinen kansankynttilä sai projektoida ihan tosissaan.
Eka muuvi @Jani Lehtola
Moro ja onneksi olkoon! Mikä fiilis?
Thanks, mate. Huippufiilis, kun talven kova valmistautuminen oikeasti tuotti tulosta.

Mitenkäs kyseinen projekti Luohuan kivestä vielä löytyi? Sitä on kuitenkin aika tarkasti ja usean henkilön toimesta tarkasteltu?
Tämä kyseinen linja ei itse asiassa ole mikään vanha projekti, vaan Habakosken Samin viime syksynä bongaama linja. Kun Sami muutti takaisin Ouluun syksyllä, löytyi taas aikaa tarkastella kyseistä kiveä tarkemmalla periskoopilla. Otteiden jana löytyi ja ehdittiin sitä miehissä käydä vielä syysviileillä pari-kolme kertaa testaamassa. Kannikka ei tuolloin noussut maasta, eikä itse asiassa saatu tehtyä yhtään muuvia. Kummallekin tuli kuitenkin heti sellainen fiilis, että se on kiivettävissä ja talveksi tuli välittömästi kaksinkertainen määrä treeni-intoa.
Toka Muuvi @Tea Tanskanen

Treenasitko talven aikana siis ihan spesifisti tätä reittiä varten?
Treenasin. Silloin syksyllä kävi heti selväksi, että jos sen aikoo joskus kiivetä, on siihen laitettava työtunteja aika tavalla. Sekä treeniin, että työstöön. Oleelliset osa-alueet treenissä olivat: 1. Otelauta/ campustreeni, joita en ole oikeastaan aiemmin juurikaan tehnyt. 2. Rakennettiin tosi hyvä simulaattori 30 asteiselle negalle. 3. Kova treeni Samin ja Janin kanssa.

Avaatko vielä noita osa-alueita hiukan (Otelautailua, simulaattoria ja kovien poikien treenejä)?
Otelautailussa keskityin ekaksi repeatters –tyyliseen treeniin ja totutin sormia rasitukseen volyymin kautta. Sen jälkeen tein kovempia maksimityylisiä roikuntoja lisäpainoilla sekä pienemmissä, että isommissa listoissa. Viimeiseksi otelautailun osioksi tuli yhden käden roikunnat kevyellä avituksella. Campuksessa tein spesifejä harjoitteita reitin kahta ekaa muuvia silmällä pitäen, joissa lähdetään melko lailla suoralla kädellä vetoon ja kainalon avulla pitäisi saada tuotettua voimaa gastoniin.

Simulaattori rakennettiin tosissaan 30 asteiselle negalle käyttäen moonin ruuvisarjan pieniä incut-otteita ja jaloille Kitkan yhden ruuvin jalkkiksia, jotta jalkojen käyttöön piti oikeasti keskittyä. Simulaattori onnistui itse asiassa todella hyvin ja varsinkin kaksi ekaa muuvia olivat hyvin lähellä 1/1 oikeaan verrattuna.

Kovien poikien treeneihin tuli tälle talvelle potenssiin kaksi lisäys Samin myötä. Samin kiipeilytyyli on aika erilainen kuin minun ja Janin, joten kun kaikki kiipeää toistensa reittejä on hyöty ilmeinen.
Kuinka kiivetään 8B+? Askel 1. Harjoituspäiväkirja. @Osmo Aspi
Minkäs verran ensinousu otti eforttia talven treenien jälkeen?
Maaliskuussa päästiin Luohualle keväällä ekaa kertaa ja reitti aukesi sessiolla nro 13. Siinä mielessä miellyttävä projekti Luohuan kivellä, että joka sessiossa sai edistystä. Henkisesti kuitenkin haastetta riitti, sillä aiemmin kun on jonkun reitin kiivennyt on muuvit menneet melko lailla eka sessiossa. Nyt taisi vaatia kymmenkunta sessiota, ennen kuin kaikki muuvit olivat paketissa.

Reitti itsessään?
5 tiukkaa muuvia ja päälle kömpiminen. Kaksi ekaa muuvia ovat vaikeimpia, joita olen kivellä tehnyt ikinä ja sen jälkeinen lowstartkin on itsessään varmaan n. 8A/+. Otteet ovat suunnilleen samankokoisia, kuin Moonin ”dog´s bollocs” -otelaudan krimpit. Ehkä hiukan pienempiä ja terävämpiä. Kaksi ekaa otetta ovat gastoneita, jotka mahdollistavat niistä vetämisen, kun painetta saa kohdistettua otteisiin tarvittavan paljon. Lisukkeeksi herkät jalat.

Tärkeää on myös se, että reitti on selkeästi oma itsenäinen linja, jossa noustaan kyseisestä kohdasta kiveä helpoimmalla tavalla toppiin. Muutoin ei olisi ihan samalla tavalla jaksanut vaivaa nähdä.

Muita projekteja?

Tällä hetkellä ei mielessä mitään erityistä kiipeilyn saralla. Syksyllä päätin panostaa täysillä tähän projektiin, joten nyt voi kiivetä jotain fiilistelykiipeilyä.
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :