Mikael Uponen: Haaveista totta. Eka 8A ja vieläpä Fontsussa

On kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka puhuvat haaveista ja toisia, jotka toteuttavat niitä. Viime vuoden loppupuolella (20.11.2016) lueskelin ensimmäisen päivityksen mainiosta reissublogista: weakfingers.com. Tuossa ensimmäisessä päivityksessä parivaljakon Tarja ja Mikael pidempi osapuoli pohti haavettaan/ tavoitettaan kiivetä tulevaisuudessa 8A boulderi. Nyt weakfingersseillä on takanaan joitain tuhansia ajokilometrejä ja kiipeilypaikkoja kuten Albarazin, Cresciano ja Fontainebleau. Matkan aikana Mikaelin tikkilistalta on jo löytynyt joitain tikkimerkintöjä, jotka on kyseisellä maagisella numerolla varustettu, mutta hän ei ole niistä vielä arvannut merkintää ottaa, koska ne eivät ole rehellisesti siltä tuntuneet. Herran ensimmäinen kahdeksannen vaikeusasteen reitti ei täytä vanhaa oululaista mottoa "Reitillä ei väliä, 8a greidi on Jumala", sillä kyseinen reitti on ehkä maailman tunnetuin släbi, maailman tunnetuimmassa boulderharrastuksen kehdossa. DUEL 8A. En malttanut olla kysäisemättä reissulasselta muutamaa kysymystä, sillä kyseisenlaisen unelman täyttyminen kiehtoo mieltä.

Minkä verran klassikon kellistäminen vaati työstöä?
Duelia on käynyt kokeilemassa joskus pari vuotta sitten, eikä silloin ollut mitään saumoja. Nyt syksyllä kävin reittiä vähän kokeilemassa pari kertaa, ja keväällä sitten uudestaan parisen kertaa ja yllätykseksi löysin itseni sen päältä kevään toisen työstökerran kolmannella yrkällä. Kyseessä kun on ground up (eli aina alusta), niin ylämuuveja ei pääse työstää ellei sinne mennä alusta.. joten alku olikin tässä vaiheessa aika hallittu.

Kun nyt puhutaan fontsusläbistä, niin onko aiemmin tullut tikattua miten vaikeita släbejä?
Väittäisin släbit olevan aikalailla mun tyyliä, fontsussa hyvin lähellä Cigaria oli Nombreliste droite 7C+ yhdellä työstö kerralla (vimpasta muuvista alas) itse Nombreliste 7A+ meni flässinä. Toiseksi kovin släbi lienee 7C.. Controle technique vaati enemmän käyntejä, taisi olla 6 sessari sen kimpussa, mutta meni sitten kun ei olosuhteet enää olleet suotuisat, eli +18 ja melkoisen lämmintä slouppeja pitelemään.. sekin oli ylläri, mutta jotenkin Duelin jälkeen onnistuin yllättämään itseäni monestakin reitistä. Parhaimmat tikit fontsussa Duelin jälkeen Controle Technique 7c+, Paddy 7c+, La tour de Babel 7C eli oikein antoisa trippi.
Duelista ei löydy kiipeilykuvaa, koska sitä mennään yrittämään, ei lähettämään...
Miten vaikeus suhtautuu toiseen hienoon tikkiin (Controle technique)?
Mielestäni Duelia on aika hankala verrata esim. Controle techniqueen. Controle kun on voimakas kompressio kiipeily hintsuilla jaloilla ja duel taas tekninen kynsikrimppailu reitti hintsuilla jaloilla.. mutta Duel vaatii enemmän jalkatekniikkaa, kun taas controlissa on selkeästi voimasta hyötyä. Lisäksi toki varmat jalat.

Onko reissua vielä pitkään jäljellä ja mitä retken suunnitelma vielä pitää sisällään?
Ollaan tekemässä paluuta Suomeen kesäksi mutta sitten pitäisi lähteä Rocklandsiin kokeilemaan onnea, siihen pitää vissiin hieman voimaa treenata koska ilmeisesti släbitaidoilla ei siellä tee ihan yhtä paljon..

Onko fontussa vielä työn alla kovia projekteja?

Fontsussa ei enää ole oikeastaan tälle reissulle mitään projekteja jäljellä, nyt alkaa Rocklandsin linjat olevan enemmän mielessä, lisäksi lämpötilat nousee jo +20 paremmalle puolelle, joten kitkat vähissä. Västervikin kautta kotisuomeen ja syksyllä sitten uudestaan maailmalle kokeilemaan uusia linjoja. Fontsussa seuraavat must-do klassikot saattaa vaatii vielä pari vuotta treeniä.. Partage, Karma, Realist... Ja viimeisestä sain kaiken paitsi yhden muuvin kasaan joten sitä saatan yrkkäillä vielä tällä reissulla. Aivan tolkuttoman upea linja ja alusta loppuun kovaa kiipeilyä. Mutta tuntui, että vähän olisi syytä voimaa treenata, että saa linkattua koko pätkän.
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 kommenttia :

Ilkka kirjoitti...

Hyvä Mikael! Hienosti vedetty. Jos näet Kierania Rocklandsillä, niin halaa kovasti terkkuja. Täällä mm. didgerdoo-treenit jatkuu. Sweet climbing brother!