King Line FAs: Corona, 7+. Korouoma

Tapio Alhonsuon seuraavanlainen instapäivitys säväytti niskavilloja pitkästä aikaa huolella: "One of the local king lines went down today. "Corona" has got to be one of the tallest (if not THE tallest) rock climbs in Finland with over 50 meters of (mostly overhanging!) climbing in a single pitch, with cruxes up to N7+. 100% traditionally protected awesomeness.".

Suomessa? 50 metrinen hänkkireitti? Trädinä?? Norskiseiskaplussaa??? Onneksi sain ensinousija Samuli Pekkasen puhelimen päähän muutamaa tarkentavaa kysymystä selventämään. Herrahan oli toki jo ennättänyt eilisen ensinousun jälkeen ajelemaan ikuisen kesän perässä Kvaloyan saarelle Pohjois-Norjaan...
Corona, 7+/ Korouoma. Samuli Pekkanen ensinousulla @Tapio Alhonsuo



Moi ja onnittelut varsin poikkeuksellisesta ensinoususta!
Kiitos, Kiitos. Joo, kyllähän se Suomessa varmaan on suht uniikki. Korouomassa on joitain linjoja, jotka voi kiivetä kahdessa pitchissä jolloin niiden mitta on suunnilleen samaa. Ja Simpeleen Haukkavuorella on ilmeisesti Tatun ensinousema kahden kp:n "Oldies but Goldies". Tuosta Coronasta poikkeuksellisen tekee varmaan se, että se on suhteellisen jatkuva. Pari-kolme hyvää lepoa, mutta muutoin varsin tasaista.

Korouoma on itselle enemmän jääkiipeilymesta. Onko siellä kiivetty kalliota miten paljon/ pitkään?
Kyllä siellä on kalliotakin kiivetty jo 90-luvulta saakka. Pioneerit (mm. Altti Lukkari) availivat silloin  muutamia reittejä, jotka löytyvät vanhasta skillin topokirjastakin. 

Rautavan Aki siellä on kuitenkin varmaan merkittävimmän duunin tehnyt sekä reittien avaamisen, että lupapolitiikan osalta. Korouoma on ollut Akille jonkinlainen henkireikä vuosia ja hänen ansiostaan Metsähallitus on antanut neuvottelujen jälkeen jopa hieman laajentaa kiipeilytoimintaa siellä.

Viime vuodet ovat olleet kallion uuden tulemisen aikaa ja sinne on avattu toistakymmentä varsin laadukasta sporttilinjaa. Osa Akin reiteistä männävuosilta taitaa kyllä olla edelleen toistonousemattomia. Itse olen kerännyt rohkeutta, mutta ihan kaikkiin ei vielä ole ballsit riittäneet.

Corona 7+. @Tapio Alhonsuo

Mites tämä uusi linja, onko se uusi tuttavuus vai pidempiaikainen projekti?
Kyllä se taipuu aika reilusti tuohon jälkimmäisen puolelle. Itselle se jäi mieleen, kun Tapsa avasi 2011 (tai 2012) kantin toiselle puolelle yhden Lapin laadukkaimmista mixtalinjoista "Luomuhapon". Sain sen toistettua ja katselimme, että kantin toiselle puolelle voisi saada avattua myös hienon talvireitin. Ei se meiltä hakuilla mennyt ja ilmeisesti myös Aki oli kyseistä linjaa käynyt huonolla menestyksellä kokeilemassa. 

Lavian Rikukin oli ilmeisesti silmänsä reittiin iskenyt jo kymmenisen vuotta sitten teknomielessä. Yritys oli kuitenkin päätynyt n. 10 metrin korkeuteen, josta edelleen muistona pitoni.

Itse kävin sitä kokeilemassa teknona ekaa kertaa kolmisen vuotta sitten työpäivän jälkeen. Visionäärinen ajatus päätyi 10m Rikun highpointtia korkeammalle kellon ollessa 02.00 yöllä. Hoksasin, ettei Riku ollut syyttä suotta reitiltä beilannut...

Seuraavina vuosina kävin reittiä silloin tällöin työstämässä, mutta varsinainen avaaminen jäi tähän syksyyn. Viikko sitten se meni teknoten A3 -vaikeudella ja eilen vapaasti. Olin käynyt siinä välissä vielä hinkkaamassa muuveja ja piissinpaikkoja tiistaina ja torstaina.

King Line indeed. @Tapio Alhonsuo

Kuvailetko linjaa (älä lue, jos mielessä onsight...)
Teknona eka 15 metriä on kuumottavampaa, kuin vapaasti kiivettynä. Otteet on hiukan irtomaisemman tuntuisia, joten piissien varaan painon laskeminen on hiukan huteraa. 

Seuraavan 15 metrin aikana siirrytään teknossa lyöntikaman puolelle sauman kaventuessa niin paljon, että loppujen lopuksi joutuu käyttämään kaikenlaista, kuten ballnutseja ja jopa postimerkin kokoista rurpia, jota olen tähän mennessä pitänyt mukana vain koristeena. Hyvä mikrokiila kuitenkin varmistaa sen, ettei varsinainen vaikeus/ vaarallisuus ole mitään ihan hirveää.

Tuo vaihe mennään vapaakiipeilyssä kantin kautta, jolloin kantin tuntumaan saa ensi hyvät piissit joiden päälle tulee napakka 5m rannari. Uudet hyvähköt piissit ja hiukan pidempi n. 6-7m rannari. 

Sen jälkeen kummassakin versiossa saa varmistuksia hyvin, vaikkakin varsinainen kruksi tulee vapaaosiossa hyvin lähellä ankkuria.

Pituutta reitille mitattiin 53m, joten kyllä siinä saa kiivetä ihan koko rahan edestä.

Vaikeutta arvioin suomalaisen 7+:san verran (en ole ihan selvillä, mistä Tapsa tuon N7+:n taikoi). 

Liimapulttiankkuri ja 3 insitu-pitonia.

Varmistettavuus on vapaaversiossa varmaankin sellaista keskitasoista. Ei missään nimessä vaarallinen reitti, mutta kyllähän siinä välillä on pitkähköjä rannareita. Piissejä saa, mutta ne pitää osata laittaa. Saitiksi voi olla suhteellisen napakka, tai ainakin pitää olla suhteellisen hyvä kestävyys, jotta jaksaa roikkua ja laittaa varmistukset.

Hienon ensinousun jälkeen kiipeilijät näyttävät joskus miesmalleilta. @Tapio Alhonsuo
Muuta?
Toivottavasti porukka kävisi reittiä (ja muitakin Korouoman reittejä) kiipeämässä, jottei ne sammaloidu. Tätä kyseistä reittiä voin rehellisesti suositella sekä vapaalinjana, että teknona. Kumpikin tarjoaa haastetta ja hyvää mieltä. 




Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :